Patience Pioniers in de 19de Eeuw: Dick’s Games of Patience

De zoektocht naar Patience Pioniers brengt ons naar New York met het bekende boek *Dick’s Games of Patience*. Dit werk bevat unieke Patience spellen zoals Koninklijke Familie Patience, Japanse Kleed Patience en Hart Patience. De verschillende edities van dit boek, *Dick’s Games of Patience or Solitaire with Cards*, vormen een onschatbare bron van informatie over Patience spellen en hoe ze in de 19de eeuw werden gespeeld.

Wie Was Dick?

De naam "Dick" verwijst naar William Brisbane Dick, de zakenpartner van Lawrence R. Fitzgerald. Samen runden zij de uitgeverij *Dick & Fitzgerald*, die in 1842 werd opgericht onder de naam Burgess, Stringer & Co. In 1850 trad William Brisbane Dick toe tot het bedrijf, waarna het verschillende namen kende door pensioen en overlijdens:

  • 1850-1856: Garrett & Company
  • 1856-1857: Garrett, Dick & Fitzgerald
  • 1857: Dick & Fitzgerald
  • 1889: Fitzgerald Publishing

Boeken

De eerste editie van *Dick’s Games of Patience* verscheen vermoedelijk in 1883. Deze uitgeverij had een grote voorliefde voor kaartspellen, maar publiceerde ook boeken over andere kaartspellen, muziek, handwerk en sociale amusementen. Enkele opvallende titels die tot de verbeelding spreken zijn:

  • What Shall We Do Tonight or Social Amusements for Evening Parties
  • The Book of 500 Curious Puzzles
  • Parlor Tricks with Cards
  • Dick’s Complete Letter Writer for Ladies
  • Dick’s Book of Toasts, Speeches and Responses

Games of Patience

De eerste editie van *Dick’s Games of Patience* bevatte 64 Patience spellen. De tweede editie uit 1898 voegde daar 70 nieuwe spellen aan toe, waarmee het totaal op 134 kwam. In het voorwoord van deze editie wordt verwezen naar het grote succes van de eerste uitgave, wat de noodzaak voor meer varianten verklaart. De gedetailleerde beschrijvingen wijzen erop dat William Brisbane Dick en zijn team grondig onderzoek hebben gedaan naar de spelregels.

Vier verschillende uitgaven van het boek Dick's Games of Patience

Wie Was de Schrijver?

Hoewel er in de boeken zelf geen auteur wordt vermeld, verwijst de titel naar Dick, wat doet vermoeden dat William Brisbane Dick de auteur is. Latere edities van de boeken werden geredigeerd door zijn zoon, Harris B. Dick, wat te zien is in de opmerking "Edited by Harris B. Dick". Bevestiging van hun relatie vinden we in het *Bulletin of the Metropolitan Museum of Art* over de nalatenschap van de *Harris B. Dick Collection*.

Naast liefde voor boeken, bezat de Dick-familie ook een waardevolle collectie etsen, lithografieën en gravures, waaronder de beroemde ets van het Tolhuis Amsterdam van James McNeill Whistler uit 1863, die deel uitmaakt van de collectie.

Liefde voor Literatuur

In de benamingen van Patience spellen uit *Dick’s Games of Patience* zien we vaak verwijzingen naar literatuur en geschiedenis. In de eerste editie komen enkele Napoleon spellen voor, duidelijk geïnspireerd door de Franse Revolutie. In de tweede editie vinden we bijvoorbeeld het spel "Naughty Knaves", een uitdrukking die in de Romeinse tijd werd gebruikt door de patriciërs om het gewone volk te beledigen. Het is goed mogelijk dat William Brisbane Dick zijn inspiratie uit deze historische context haalde.

Patience en Vrouwennamen

In de tweede editie van *Dick’s Games of Patience* vinden we meerdere spellen met vrouwennamen, zoals Anna, Babette, Fanny, Marguerite en Olga. Het lijkt erop dat deze namen verwijzen naar vrouwen die belangrijk waren in het leven van Dick. De naam Marguerite kan bijvoorbeeld een eerbetoon zijn aan zijn grootmoeder, Margaret Brisbane. De oorsprong van de andere namen blijft voorlopig nog een mysterie.

Volgende Keer: Lady Cadogan

In het volgende artikel duiken we in de geschiedenis van Lady Cadogan, een andere pionier op het gebied van Patience spellen. Was er een verband tussen haar werk en dat van William B. Dick? Ontdek het in ons volgende artikel over Lady Cadogan.