Patience spelkaarten voor Blinden en Slechtzienden

Hoewel er geen specifiek historisch bewijs is, gaan we ervan uit dat blinden en slechtzienden altijd al hebben kunnen spelen met spelkaarten met voelbare markeringen. Zij het provisoire markeringen waardoor een kaart geïdentificeerd worden. De vier kleuren (harten, ruiten, klaveren, schoppen) kunnen bijvoorbeeld verschillende voelbare patronen of symbolen hebben gehad.

Met de uitvinding van het Braillesysteem in 1824 ging een wereld open voor blinden en slechtzienden die toegang hadden tot brailleboeken, braillepuzzels en braillespeelkaarten.

Louis Braille

Het braillesysteem werd in 1824 uitgevonden door Louis Braille. Hij werd geboren op 4 januari 1809 in Coupvray, Frankrijk. Op driejarige leeftijd kreeg Louis Braille een ongeval dat tot een infectie leidde. Op vijfjarige leeftijd was hij volledig blind. Ondanks zijn blindheid was Braille een slimme student en ontving hij een studiebeurs om naar het Koninklijk Instituut voor Blinde Jeugd in Parijs te gaan, een van de eerste scholen voor blinde kinderen.

Nachtschrijven Inspiratie voor Braillesysteem

Op het Koninklijk Instituut leerde Braille over een communicatiesysteem genaamd ‘nachtschrijven’, van de hand van Charles Barbier de la Serre. Het primaire doel van het systeem was om soldaten tijdens nachtelijke operaties stil en zonder licht te laten communiceren, vandaar de naam “nachtschrijven”.

Barbier Systeem

Barbier’s systeem gebruikte een reeks punten en streepjes in reliëf op papier om geluiden (fonemen) weer te geven in plaats van letters. Deze fonetische benadering was bedoeld om het schrijven en lezen te vereenvoudigen en te versnellen. Het oorspronkelijke Barber-systeem gebruikte cellen met twee kolommen van elk zes punten, wat een totaal van twaalf punten oplevert. Elke combinatie van stippen en streepjes vertegenwoordigt verschillende geluiden. De cellen met twaalf punten waren groot en omslachtig, waardoor het voor gebruikers moeilijk was om snel en efficiënt op de tast te lezen. En niet goed geschikt voor de behoeften van blinden. Daarom ging Louis Braille als 15 jarige student aanaan de slag om dit systeem te verbeteren.

Braille Systeem

Louis Braille creëerde een efficiënter en gebruiksvriendelijker systeem dat gebruik maakte van een zespuntscel, waardoor 64 mogelijke combinaties mogelijk waren, die letters, cijfers, interpunctie en zelfs muzieknotatie konden vertegenwoordigen:

  • Het braillesysteem bestaat uit cellen met zes punten, gerangschikt in twee kolommen van elk drie punten. Verschillende combinaties van verhoogde stippen vertegenwoordigen verschillende karakters.
  • Louis Braille ontwikkelde het syteem zo dat het Braillesysteem met de vingertoppen kan worden gelezen. Elk karakter kan gemakkelijk worden onderscheiden door aanraking, waardoor snel en efficiënt lezen mogelijk is.
  • Braille kon sindsdien worden gebruikt voor verschillende talen en onderwerpen, waaronder literatuur, wiskunde, muziek en spelletjes zoals Patience speelkaarten.

Patience spelkaarten geschienis voor doven en slechtzienden

Beacon

Zoiets als een historische kaartcollectie voor doven en slechtzienden zijn we nog niet tegengekomen. Echter, in het vakblad Beacon vinden we wel een mooie advertentie van Patience Speelkaarten voor doven en slechtzienden.

The Beacon is een maandblad gewijd aan blindheid en dat de belangen van blinden behartigt.

In een uitgave van the Beacon Juni 1921 vinden we onderstaande prachtige advertentie met onder andere Patience kaarten. Het National institute for the Blind aldaar bestaat nog steeds, zij het de naam RNIB.

Patience Spelkaarten Blinden en Slechtzienden

welke braille kaarten kopen

Vandaag de dag bieden de meeste kaartspel fabrikanten kaarten voor de doven en slechtzienden:

  • Touch Vision Spelkaarten
  • Extra groot formaat spelkaarten
  • Grote Print kaarten
  • E-Z-See LoVision Spelkaarten
  • Piatnik Madame Patience kaarten