Patience Spelkaarten Voor Blinden en Slechtzienden

Hoewel er geen specifiek historisch bewijs is, nemen we aan dat blinden en slechtzienden altijd al hebben kunnen spelen met spelkaarten met voelbare markeringen. Dit konden provisoire markeringen zijn waarmee een kaart geïdentificeerd kon worden. De vier kleuren (harten, ruiten, klaveren, schoppen) konden bijvoorbeeld verschillende voelbare patronen of symbolen hebben gehad. Met de uitvinding van het braillesysteem in 1824 ging er een nieuwe wereld open voor blinden en slechtzienden, met toegang tot brailleboeken, braillepuzzels en braillespeelkaarten.

Louis Braille

Het braillesysteem werd in 1824 uitgevonden door Louis Braille, die op 4 januari 1809 werd geboren in Coupvray, Frankrijk. Op driejarige leeftijd kreeg Louis een ongeluk dat tot een infectie leidde en op vijfjarige leeftijd was hij volledig blind. Ondanks zijn blindheid bleek Braille een slimme student te zijn en hij ontving een studiebeurs om naar het Koninklijk Instituut voor Blinde Jeugd in Parijs te gaan, een van de eerste scholen voor blinde kinderen.

Nachtschrijven: Inspiratie Voor Het Braillesysteem

Op het Koninklijk Instituut leerde Braille over een communicatiesysteem genaamd ‘nachtschrijven’, ontwikkeld door Charles Barbier de la Serre. Het doel van dit systeem was om soldaten tijdens nachtelijke operaties stil en zonder licht te laten communiceren, vandaar de naam “nachtschrijven”.

Het Barbier Systeem

Barbier’s systeem gebruikte een reeks punten en streepjes in reliëf op papier om geluiden (fonemen) weer te geven in plaats van letters. Deze fonetische benadering was bedoeld om schrijven en lezen eenvoudiger en sneller te maken. Het oorspronkelijke Barbier-systeem gebruikte cellen met twee kolommen van elk zes punten, wat een totaal van twaalf punten opleverde. De grote cellen maakten het echter moeilijk om snel en efficiënt te lezen op de tast en het systeem voldeed niet aan de behoeften van blinden. Daarom ging Louis Braille als 15-jarige student aan de slag om dit systeem te verbeteren.

Het Braillesysteem

Louis Braille creëerde een efficiënter en gebruiksvriendelijker systeem met een zespuntscel, waardoor 64 mogelijke combinaties ontstonden die letters, cijfers, interpunctie en zelfs muzieknotatie konden vertegenwoordigen:

  • Het Braillesysteem bestaat uit cellen met zes punten, gerangschikt in twee kolommen van elk drie punten. Verschillende combinaties van verhoogde stippen vertegenwoordigen verschillende karakters.
  • Louis Braille ontwikkelde het systeem zo dat het met de vingertoppen gelezen kan worden. Elk karakter kan gemakkelijk worden onderscheiden door aanraking, waardoor snel en efficiënt lezen mogelijk is.
  • Braille wordt sindsdien gebruikt voor verschillende talen en onderwerpen, waaronder literatuur, wiskunde, muziek en spelletjes zoals Patience speelkaarten.

Patience Spelkaarten Voor Blinden en Slechtzienden

Hoewel we nog geen historische kaartcollectie voor blinden en slechtzienden hebben ontdekt, vonden we wel een interessante advertentie in het vakblad "The Beacon", een maandblad gewijd aan blindheid. In de editie van juni 1921 staat een prachtige advertentie voor Patience speelkaarten voor blinden en slechtzienden. Het National Institute for the Blind, dat toen bestond, heet nu RNIB (Royal National Institute of Blind People).

Oude advertentie voor aangepaste spellen voor blinden bij het National Institute for the Blind

Welke Braille Kaarten Kopen?

Vandaag de dag bieden de meeste kaartspelfabrikanten kaarten voor blinden en slechtzienden aan:

  • Touch Vision Spelkaarten
  • Extra groot formaat spelkaarten
  • Grote print kaarten
  • E-Z-See LoVision Spelkaarten
  • Piatnik Madame Patience kaarten

Met deze verschillende opties kunnen blinden en slechtzienden genieten van het spel Patience, net als ziende spelers en een inclusieve speelervaring beleven.